Cu ocazia Sfintelor Sarbatori de Pasti, m-am decis sa fac o mica prajiturica care sa ne gadile papilele gustative. Decizia a fost luata, acum trebuia sa gasesc si o reteta: nu biscuiti sau dulciuri ( mamei mele nu prea ii plac), nici o prajitura prea insiropata ( mie mi se face rau de la ele :D ) si, in plus, sa aiba si ciocolata, sa fie pe placul lui Adi. Hmm, cam greu sa ne multumesti pe toti, nu? Noroc cu mami, care ne-a salvat si de data aceasta, gustand saptamana trecuta un tort cu 3 tipuri de ciocolata, care nu era nici dezgustator si nici foarte dificil! Reteta isi are originile in Spania, avand un ingredient care iti poate da batai de cap, deoarece nu se gaseste in Romania, dar, daca cititi pana la capat, veti descoperi inlocuitorul lui minune!
Timp de gatire : 01:00 ore
Numar portii: 6
Grad de dificultate: usor
Ingrediente
1. Blat
- 200 g biscuiti digestivi
- 80 g unt la temperatura camerei
2. Crema
1
- 200 g ciocolata alba
- 250 ml frisca nebatuta
- 250 ml lapte
- 1 plic "cuajada"- 12 g
3. Crema 2
- 200 g ciocolata cu lapte
- 250 ml frisca nebatuta
- 250 ml lapte
- 1 plic "cuajada" - 12 g
4. Crema 3
- 200 g ciocolata amaruie
- 250 ml frisca nebatuta
- 250 ml lapte
- 1 plic "cuajada"- 12 g
Preparare
Blat
Biscuitii se maruntesc (eu i-am maruntit in robot, ramane
la alegerea dumneavoastra cum o faceti) (fig.1)apoi se amesteca
cu untul(fig.2+fig.3+fig.4). Se formeaza blat in tava de tort cu
dimensiunea de 24 de cm si se uniformizeaza ( dupa cum puteti vedea eu l-am
uniformizat cu un pahar, dar, la fel, este aleatoriu) (fig.5+fig.6)
Crema 1
2.Se pune pe aragaz si se amesteca pana se topeste
ciocolata.
3. Cuajada
se dizolva in 50 ml lapte si se toarna peste amestec, dupa ce s-a topit
ciocolata.
4.Se fierbe 5 minute amestecandu-se continuu. Se
amesteca pana capata consistenta unei smantani.
5. Se ia de pe aragaz si se toarna prima crema cu
ajutorul unei linguri ( se lasa amestecul sa cada pe o lingura inclinata peste
blat).
6. Se introduce tava in frigider pana se face
urmatoarea crema, in cazul in care s-a racit. Se intareste foarte repede, nu este nevoie sa-l puneti la
frigider.
Crema 2
1.
Se pune intr-un vas ciocolata, frisca si 200 ml
lapte.
2.
Se pune pe aragaz si se amesteca pana se topeste
ciocolata.
3.
Cuajada se dizolva in 50 ml lapte si se toarna
peste amestec, dupa ce s-a topit ciocolata.
4.
Se fierbe 5 minute amestecandu-se continuu. Se
amesteca pana capata consistenta unei smantani.
5. Se ia de pe aragaz si se toarna peste prima crema cu ajutorul unei linguri (
se lasa amestecul sa cada pe o lingura inclinata peste blat). Se toarna mai
incet, pentru a nu face gauri in prima crema, chiar daca aceasta s-a intarit.
6.
Se introduce tava in frigider pana se face
urmatoarea crema, in cazul in care s-a racit.
Crema 3
1.
Se pune intr-un vas ciocolata, frisca si 200 ml
lapte.
2.
Se pune pe aragaz si se amesteca pana se topeste
ciocolata.
3.
Cuajada se dizolva in 50 ml lapte si se toarna
peste amestec, dupa ce s-a topit ciocolata.
4.
Se fierbe 5 minute amestecandu-se continuu. Se
amesteca pana capata consistenta unei smantani.
5. Se ia de pe aragaz si se toarna peste a doua crema cu ajutorul unei linguri (
se lasa amestecul sa cada pe o lingura inclinata peste blat). Se toarna mai
incet, pentru a nu face gauri in a doua crema, chiar daca aceasta s-a intarit.
La mine in poze , a treia crema arata ca si a
doua, dar dupa ce s-a intarit s-a putut vedea diferenta. J
Aceasta este toata reteta magicului tort care este atat de simplu si atat de gustos! Romanii sunt inteligenti si creativi, motiv pentru care toti iubitorii de arta
culinara pot gasi un inlocuitor cuajadei, cum am gasit si eu, acela fiind
gelatina. Fata de cuajada, gelatina se intareste mult mai greu si trebuie pusa
si la frigider. Am atasat cateva poze la crema facuta cu gelatina,
exact ca in reteta noastra, pe care am pus-o apoi in forme de briose, putand fi
savurata ca un mic desert racoros, consistenta ei fiind ca a unei budinci.
Sii acum, tortuletul meu minunee!
A mai ramas ceva ? venim si noi , ne-ati facut o pofta !!!!
RăspundețiȘtergereArata minunat si cred ca-i deosebit , iar numele ... e super feminin .
Supeeeer!!!! Si foarte foarte delicioooos !!!!!
RăspundețiȘtergerearata delicios.cam pt cate persoane e?se poate dubla cantitatea pt a fi tortul pt mai multe persoane,pt o aniversare?
RăspundețiȘtergereCam 8 portii, depinde de marimea lor. Bineinteles ca se poate dubla cantitatea, dar va va trebui o forma de tort mai mare.
ȘtergereUnde găsesc și eu cojada in Romania.
RăspundețiȘtergereUnde se gaseste cuajada in Bucuresti?
RăspundețiȘtergere